fbpx
 

SoMe Up: Instagram tilføjer en aldersbarriere for sine brugere

SoMe Up: Instagram tilføjer en aldersbarriere for sine brugere

9. december 2019


Hvor gammel skal brugerne være for at benytte Instagram?

Ifølge Instagram skal man være 13 år, før man må oprette en konto på appen, men det har ikke forhindret børn under de 13 år i at oprette en konto alligevel.

Instagram beder nemlig ikke brugerne om at oplyse deres alder.

Men en ny tilføjelse kan dog ændre dette.

Er du på farten?Lyt til vores SoMe Up podcast i stedet, hvor vi ligeledes gennemgår ugens emne

Instagram nu med en aldersgrænse

Instagram har annonceret, at de tilføjer en ny funktion, der fremadrettet kræver at brugerne indtaster deres fødselsdato, når de opretter en profil på platformen.

I henhold til Instagrams brugsbetingelser skal brugerne i de fleste lande minimum være 13 år for at have en profil.

Så det at bede om brugernes fødselsoplysninger kan muligvis forhindre de mindreårige i at tilslutte sig Instagram – eller hvad?

Ifølge Instagram selv vil de bl.a. bruge disse oplysninger, som brugerne deler med dem, til at skabe mere skræddersyede oplevelser såsom anbefalede privatlivsindstillinger for de unge.

Instagram skal være mere sikkert for de yngste 

Op til nu har Instagram ikke haft nogle former for restriktioner, når det kommer til alderen på deres brugere, og det har ført til, at rigtig mange personer under 13 år har oprettet en profil på appen.

Det fik for nyligt den amerikanske virksomhed TechCrunch til at adressere problemet og samtidig opfordre Instagram til at implementere bare en eller anden form for aldersrestriktion.

For selvom denne ene implementering, hvor brugerne skal tilføje deres fødselsdato, ikke fjerner det fulde problem, så mener TechCrunch stadig, at det kan være med til at fungere som en barriere for de mindreårige, der opretter en profil på Instagram.

Instagram ved godt, at dét at prioritere disse former for foranstaltninger, når det kommer til at beskytte deres brugere er utrolig vigtigt for langt de fleste – selv disse mindre implementeringer.

Facebook har jo trods alt haft det i årevis, og TikTok samt Snapchat kræver ligeledes at brugerne indtaster deres alder, når man opretter en profil.

Og selvom det tilføjer et ekstra trin i oprettelsesprocessen og de yngre brugere kan ‘snyde’ ved at angive en falsk alder, så kan TechCrunch have ret i, at det kan skabe en form for barriere.

Men når det kommer til håndteringen af disse mindreårige, som angiver en falsk fødselsdato, så har Instagram ikke meldt noget officielt ud.

Det er jo ligeledes et problem, som mange andre store sociale medieplatforme kæmper med at finde en løsning på i dag.

I øjeblikket har Facebook og Instagram en række moderatorer, der lukker for konti, de mistænker er brugere under 13 år – men det trådte først i kraft sidste år, og det er kun konti, de tilfældigvis falder over.

Herefter skal brugeren uploade et bevis på, at de er over 13 år, for at kunne få adgang til deres profil på Instagram igen.

En ekstrem tilgang til problemet ville her være, at alle brugere skal uploade et bevis på, at de er over 13 år, når de tilmelder sig appen første gang. Men der er ingen tvivl om, at det vil være ret dyrt for Instagram, da det vil skabe en langsommelig proces for brugeren og dermed resultere i en langt lavere tilmeldingsrate.

Så denne nye implementering er muligvis et skridt den rigtige vej.

Aldersbegrænsning på virksomhedskonti

Interessant nok så har Instagram også valgt at teste aldersrestriktioner for virksomhedskonti. 

Som et modsvar på Instagrams nye tiltag, hvor de skjuler likes på opslag, er en del brugere nemlig begyndt at ændre deres personlige profiler til en professionel konto

Det skyldes blandt andet en interesse i at få adgang til mere dybtgående data omkring deres opslags performance. Og den indsigt følger med en virksomhedskonto.

Men det er naturligvis en helt anden sag.

For ved at ændre deres profil til en virksomhedskonti kan brugerne ved en fejl komme til at afsløre deres kontaktoplysninger såsom e-mailadresse og telefonnummer.

Og det er uden tvivl et problem, som platformen gerne vil undgå.

Slut med beskedanmodninger fra fremmede

Udover implementeringen af en fødselsdato, så tilbyder Instagram også brugerne mere kontrol over deres beskeder i appen.

Mere specifikt får de muligheden for at vælge, hvem der kan sende dem beskeder, og hvem der ikke kan.

Brugerne kan altså vælge kun at give personer, de følger, tilladelse til bl.a. at sende dem beskeder og tilføje dem til gruppesamtaler.

Det betyder at brugere, der vælger at aktivere denne nye funktion, fremadrettet ikke vil modtage anmodninger i form af beskeder, gruppesamtaler eller svar på Stories fra personer, som de har valgt ikke at følge.

Og det kan ligeledes argumenteres at være endnu et skridt mod mere beskyttelse af platformens unge brugere.

Sidste tanker

Instagram (til og med Facebook) har uden tvivl gjort sikkerhed og trivsel til et centralt fokus i 2019, da appen fortsat vokser og stiger i popularitet.

Det er naturligvis ikke splinternye opgraderinger eller værktøjer, vi taler om, men disse former for ændringer er ret afgørende for platformen, og selvom det har taget lang tid for Instagram at implementere dette niveau af sikkerhed, så skal det bestemt ikke overses af den grund.